Gymnasievalet
Vill du studera vidare eller söka jobb direkt efter gymnasieskolan? Vilka ämnen tycker du bäst om? Vilket gymnasieprogram verkar mest lockande? Det är många frågor du behöver fundera på. Vi vill ge dig ett så bra underlag som möjligt inför ditt val till gymnasiet

Antagning till gymnasiet 2020

Antagningsbesked

8 juli klockan 10:00 visar gymnasieantagningen resultatet för den slutliga antagningen.

Sista svarsdag på antagningen

20 juli är sista svarsdag på slutantagningsbeskedet hos gymnasieantagningen. Du måste tacka ja eller nej till den plats du erbjudits innan detta datum.

Reservantagning 1 och 2

4 augusti klockan 12:00 visar gymnasieantagningen resultatet från reservantagning 1.

12 augusti klockan 12:00 visar gymnasieantagningen resultatet från reservantagning 2.

Frågor om reservplats innan 14 augusti

Fram till den 13 augusti är det gymnasieantagningen som har hand om alla frågor kring antagningen.

Telefon till gy-antagningen: 08-58 00 80 00 (telefontid mån-tors 09-11).

Mejl till gy-antagningen: gyantagningen@storsthlm.se

Frågor om reservplats efter 14 augusti

Från den 14 augusti tar skolan över reservlistorna från gy-antagningen.

Du kan skriva upp dig som reserv på utbildning du inte sökt. Du som vill ställa dig på reservplats placeras då sist på reservlistan i den turordning vi får in anmälningarna.

Telefon till skolan: 08-535 361 40

Skolan måste följa reservlistorna och kan inte göra några undantag. Eleverna tas in i tur och ordning efter gy-antagningens listor.

Vad händer efter uppropet?

19 augusti har Östra gymnasiet upprop för åk 1. Innan dess sker inga förändringar bland reservplatserna. Efter uppropet har elever som uteblivit från uppropet möjlighet att dyka upp eller höra av sig fram till den 21 augusti för att behålla sin plats.

Från måndag 24 augusti börjar Östra gymnasiet att ringa enligt reservlistan om ledig plats har uppstått. Varje elev som erbjuds plats enligt reservlistan har 24 h på sig att tacka ja. Därefter går frågan vidare till nästa reserv i turordning.

Viktigt att tänka på

• Tacka ja till den plats du erbjuds innan den 20 juli (oavsett valrang) – annars riskerar du att stå utan utbildningsplats till hösten.
  • Om du inte blivit antagen på ditt förstahandsval så kan du kan tacka ja till den plats du erbjudits och samtidigt välja att stå kvar på reservplats. På så sätt har du fortfarande möjlighet att komma in på en utbildning med högre valrang.
  • Om du erbjuds en ny plats efter reservantagningen så måste du tacka ja till den nya platsen (om du vill ha den).
  • Det händer sannolikt ingenting på reservlistorna förrän den 24 augusti.
  • Det är skolans expedition som sköter reservantagningen. De nås på 08-535 361 40.
  • Det hjälper inte att ringa SYV, rektor mm. De kommer att hänvisa till expeditionen.

Informationskvällar och öppet hus

Östra gymnasiet erbjuder flera tillfällen att besöka skolan under läsåret. Du väljer själva vilket datum som passar dig. Kanske att vi ses vid flera tillfällen?

Elev för en dag

Du har möjlighet att följa med en elevambassadör en dag på den utbildning du är intresserad av.

Att vara elev för en dag är ett bra sätt att få en känsla för hur utbildningen känns och inte minst får du uppleva den härliga atmosfären på Östra gymnasiet, både under och mellan lektioner.

Beställ katalog per post

Om du vill ha en utbildningskatalog hemskickad, klicka nedan

Läs eller ladda ner katalog

Genom att klicka på bilden till nedan kan du läsa katalogen online eller ladda ner den som PDF (utskriftsvänlig)

Tips från Lena Fredsberg, SYV på Östra gymnasiet

1. Sök upp studie- och yrkesvägledaren på din skola – få vägledning i hur du ska tänka över ditt val och få hjälp med valalternativ.

2. Gå på skolornas informationskvällar/ öppna hus eller ring och fråga om du får “skugga” en elev under en dag. Då kan du verkligen känna på hur skolan och undervisningen känns.

3. Välj något som intresserar dig på längre sikt- intresset ska hålla i sig i tre år!

4. Prata mycket om ditt val med förälder, kompisar och lärare – det är bra att verkligen prata igenom ett beslut innan man bestämmer sig.

5. Välj inte efter vad kompisarna väljer! Du måste i så fall vara övertygad om att du själv är lika intresserad av programmet som kompisen är.