El- och energi (EE)
El- och Energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till flera yrkesutgångar och möjlighet till fortsätta studier på yrkeshögskola. På Östra har vi även förberett så att du kan nå grundläggande behörighet till högskola/universitetet inom vår spännande programfördjupning "Eventteknik". Här får du en modern men ovanling utbildning med mycket teknik och med en mix av praktiska och teoretiska ämnen. Under din utbildning får du även en hel del praktik, och vi lägger stor vikt vid proffesionalismen i utbildningen så att du är redo för arbetsmarknaden direkt vid examen. Examen ger dig en mängd spännande karriärmöjligheter, dock inte elektriker.

Inriktning

Nätverksteknik – 100p

Programfördjupning

Eventteknik

Fördjupningen eventteknik erbjuder dig spännande breddningskurser inom ljud-, ljus- och bildproduktion. Kurserna förbereder dig för arbete inom event, såsom festivaler och mässor. Östra har all utrustning som behövs för att TV-bevaka och sända evenemang såsom stora sportturneringar, konserter och festivaler. Du kommer under utbildningen att få testa på så kallade ”skarpa projekt”. Då får du använda dina kunskaper i verkligheten, med riktiga kunder och du kan få ansvara för tekniken under t.ex. Eastfestivalen, sändningar från kommunfullmäktige samt skolans danstävling. Vissa projekt livesänds även på webben. Därtill finns det inom fördjupningen kurserna Engelska 6 och Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2, vilka ingår i kraven för grundläggande högskolebehörighet.

Kurser inom programfördjupningen (800p):

Ellära 1 – 100p
Engelska 6 – 100p
Entreprenörskap 1 – 100p
Eventteknik – 100p
Ljudproduktionsteknik 1 – 100p
Ljus- och bildproduktionsteknik – 100p
Multimediasystem – 100p
Svenska 2 – 100p

Jonas - El åk 3

Beskriv Östra med 3 ord!

Stort, trevligt och välkommande.

Har du några råd till eleverna i åk 9?

Kolla upp vilka program som är intressanta för dig. När du hittat rätt program söker du upp skolor som passar dig och den du är och fundera inte så mycket på vad kompisarna vill läsa. Tänk på pendlingsavstånd också. Du kan välja en skola längre bort om du vet att du orkar pendla.

Äter du skollunch?

Ja, maten i skolan är bra. Det finns mycket att välja på och det brukar också vara god vegetarisk mat.

Hur är arbetsmiljön i skolan?

Den är definitivt bra. Du kan till exempel sitta i grupprum eller vid datorer om du vill göra skolarbete. Och det är lätt att få tag på lärare  vi mejl eller i arbetsrummen som har glasväggar så man ser om de är på plats.

Vad är bäst med Östra?

Det är den sociala miljön. Den är inte som andra skolor. Här känner man sig alltid välkommen och det är så trevlig stämning. Det finns en känsla av att alla känner alla och man kan prata med vem som helst, vilket är skönt.