EKONOMIPROGRAMMET (EK)

På ekonomiprogrammet får du en bred samhällsvetenskaplig och högskoleförberedande utbildning med fokus på ekonomi eller juridik. 

Vill du lära dig om olika ekonomiska förhållanden i samhället, om länders olika förutsättningar och om internationella sammanslutningar och avtal? Då är ekonomiprogrammet kanske för dig? Utbildningen erbjuder också en inblick i och kunskaper om hur man driver ett företag framåt och du kommer att få diskutera företags juridiska men även moraliska ansvar. Det är därför viktigt att även lära sig om psykologi och samhällsvetenskap.

När du är klar med gymnasieutbildningen och eventuella vidare studier kanske du jobbar som civilekonom, key account manager, revisor, marknadsförare, controller, jurist/advokat, banktjänsteman, administratör eller startar ditt eget företag.   

Ekonomiprogrammet på Östra gymnasiet:

Här tar vi in vad som händer i vår omvärld för att du som elev ska kunna sätta händelser i ett sammanhang. Genom entreprenörskap utvecklar du din kompetens och lär dig använda ditt engagemang för att förverkliga dina idéer, vare sig det handlar om ekonomi eller juridik.

Foto: P. Nordlander (Östras pristagare på UF-mässan i Älvsjö för design/formgivning 2015)

På ekonomiprogrammet erbjuder Östra tre INRIKTNINGAR:
1) Ekonomi 2) Juridik 3) Ekonomi med estetisk inriktning musik (särskild variant)

Inom respektive inriktning (förutom särskild variant) kommer du under första året att välja ett paket med PROGRAMFÖRDJUPNINGAR:


Om utbildningen:

Du kommer totalt att läsa 2500 kurspoäng under din utbildning. Målet är en gymnasieexamen och består av ca 25-28 kurser i olika ämnen. Alla program har samma upplägg även om innehållet såklart skiljer sig åt. Du läser gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen (så kallade karaktärsämnen) samt inriktningskurser. Dessa kurser är fastställda av Skolverket och är gemensamma för alla gymnasieskolor i Sverige. Skolverket har också bestämt att alla elever ska göra ett gymnasiearbete.

Programfördjupningskurser ingår också i utbildningen, men dessa skiljer sig åt mellan gymnasieskolorna, så det är viktigt att du jämför vilka programfördjupningar de olika skolorna erbjuder. Vilka individuellt val-kurser som erbjuds bestäms också av varje gymnasieskola. De kurser som Östra gymnasiet erbjöd på individuellt val till läsåret 2016-2017 kan du se i dokumentet till höger. Vilka kurser som erbjuds som individuellt val varierar från år till år men man kan alltid välja inom beteendevetenskap, data, estetiska kurser, ekonomi, idrott och hälsa, matematik och språk.

 I programtabellen nedan (PDF) kan du se vilka utbildningar och kurser som finns på  ekonomiprogrammet på Östra gymnasiet. Där kan du också se vilka programfördjupningar Östra gymnasiet erbjuder. Under tabellen kan du läsa mer om inriktningarna och programfördjupningarna och vad de innebär.


 


INRIKTNINGAR:

Östra gymnasiet erbjuder båda nationella inriktningarna som finns på Ekonomiprogrammet.

Ekonomi, 300 p

För dig som är intresserad av företagsekonomi som t.ex. redovisning, kalkylering, marknadsföring och även ledarskap. Den här inriktningen ger dig kunskaper i hur man startar och driver ett företag.
Kurser: Entreprenörskap och företagande (100 p), Företagsekonomi (100 p) och Matematik 3b (100 p)
Programfördjupningar: Du kan välja mellan Juridik & kriminologi, Internationellt eller Marketing & Management

Juridik, 300 p

Här lär du dig vikten av rättsordning i ett demokratiskt samhälle och hur olika beslut i EU och andra länder kan påverka ett företag. Du får en förståelse som gör det möjligt att analysera, bedöma och lösa juridiska problem även i vardagen.
Kurser: Affärsjuridik (100 p), Filosofi (50 p), Psykologi 2 (50 p) och Rätten och samhället (100 p)
Programfördjupningar: Du kan välja mellan Juristpaket, Internationellt eller Marketing & Management

Särskild variant: ekonomi + musik, 600 p

Vill du utveckla dina musikaliska färdigheter och samtidigt få behörighet till högskole- och universitetsstudier? Denna särskilda variant har ekonomiinriktningen som grund och erbjuder dessutom ett antal musikkurser. Musikundervisningen är inriktad på pop och rock och vänder sig till dig som sjunger, spelar gitarr, bas, piano eller trummor. Här får du förutom enskild undervisning på ditt huvudinstrument även spela ihop med andra i band samt utveckla din förmåga att producera musik med hjälp av digitala verktyg. En viktig del av utbildningen är att anordna och delta i konserter. Om du söker denna utbildning kommer du att få göra ett inträdesprov. För att ha behörighet att söka till utbildningen krävs minst betyget C i musik från grundskolan.
Kurser: Instrument/sång 1 (100 p), Musikproduktion 1 (100 p), Ensemble 1 (100 p), Ensemble 2 (100 p), Matematik 3b (100 p), Entreprenörskap och företagande (100 p). För att se en sammanställning av utbildningen med kurser - se tabellen längre upp på sidan.

PROGRAMFÖRDJUPNINGAR:

Oavsett vilken inriktning du väljer så kommer du under första året att få välja en programfördjupning (även kallad profil). Där får du möjlighet att fördjupa dig och utveckla dina kunskaper i något som du tycker är extra intressant.

Internationellt, 200 p

Förutom engelska på avancerad nivå får du här studera olika kulturers värdesystem, mänskliga rättigheter och hur internationellt sammarbete påverkar den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen.
Kurser: Engelska 7 (100 p), Internationella relationer (100 p)

Marketing & Management, 200 p

Här får du lära dig om olika former av ledarskap, grupprocesser samt hur man kommunicerar och motiverar i en organisation. Dessutom får du lära dig lagar och grunder inom marknadsföring, t ex marknadsstrategier, PR och omvärldanalys.
Kurser: Ledarskap och organisation (100 p), Marknadsföring (100 p)

Juridik & kriminologi, 200 p (inr. Ekonomi)

Ta reda på hur skyddet av de mänskliga rättigheterna fungerar i Sverige och internationellt. Lär dig om våra grundlagar, om EU-rätt, hur det går till i en rättegång och om olika syn på brott och straff.
Kurser: Kriminologi (100 p), Rätten och samhället (100 p).

Juristpaket, 200 p (inr. Juridik)

Det här paketet riktar sig till dig som går inriktning juridik och vill ha en gedigen juridisk utbildning. Vi läser EU-rätt och du får träning i rättegångsspel och att arbeta med case i de centrala juridiska områdena, precis som på en advokatbyrå. Målet är att vi deltar i skol-SM i juridik.
Kurser: EU-rätt (100 p), Juridisk fördjupning (100 p)

 


Tipsa en vän om den här sidan

Beställ katalog

Beställ vår katalog med information om utbildningar som startar läsåret 2017/2018.

 

Visste du att...

...det går ca 800 elever på skolan?

© 2008 ÖSTRA GYMNASIET, KVARTETTVÄGEN 2-6, 142 63 TRÅNGSUND, 08-535 361 40, INFO@OSTRAGYMNASIET.SE