El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till flera yrkesutgångar och möjlighet till fortsatta studier på yrkeshögskola.

Med Östras nya upplägg av programmet har vi även förberett så att större delen av de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola och universitet ingår i utbildningen. Med en enda kurs (på individuellt val) kan du uppnå högskolebehörigheten utan att du behöver läsa några extra kurser under din gymnasietid. 

Hos oss får du både goda praktiska såväl som teoretiska kunskaper inom dator- och kommunikationsteknik som bidrar till yrkets, företagets och samhällets utveckling både på ett nationellt och lokalt plan. I utbildningen ingår ett längre arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag som förbereder dig inför livet efter skolan. 

Foto: P. Nordlander

I utbildningen ingår kurser på totalt 2500 kurspoäng. Av dessa är 600 poäng gymnasiegemensamma ämnen/kurser och 400 poäng karaktärsämnen/kurser som är speciella för just EE. Du kommer även fritt kunna välja 200 poäng av en mängd kuser som skolan erbjuder i ett så kallat individuellt val. Därtill kommer du att få läsa de kurser som ingår i inriktningen Dator- och kommunikationsteknik samt kurserna som ingår i vår nya programfördjupning Eventteknik.


Obligatoriska kurser:

Dessa kurser läser du på El- och energiprogrammet oavsett vilken skola i Sverige du väljer. Under tabellen kan du läsa mer om inriktningen och vår nya programfördjupning Eventteknik - vad de innebär. Här hittar du en utskrivbar PDF för kurserna på El- och energiprogrammet på Östra gymnasiet.

Du kommer att totalt läsa 2500 poäng under din gymnasieutbildning.


INRIKTNING:

Östra gymnasiet erbjuder en av de nationella inriktningarna på El- och energiprogrammet.

Dator- och kommunikationsteknik, 400 p

På den här inriktningen får du en bred grundutbildning om datorer, operativsystem, programvaror och nätverk. Du får lära dig hur man installerar, administrerar, underhåller och reparerar dator- och kommunikationssystem. Inriktningskurserna förbereder dig också för eventarrangemang och tillsammans med eventkurserna inom programfördjupningen ger det ett helhetskunnande. Därtill får du lära dig om informationssäkerhet, vilket är en stor och viktig fråga i dagens informationssamhälle.
Kurser: Dator- och nätverksteknik (100 p), Elektronik och mikrodatorteknik (100 p), Kommunikationsnät (100 p) och Nätverksteknik (100 p)

PROGRAMFÖRDJUPNING:

Det första året kommer du att få läsa grundläggande kurser för att sedan till åk 2 och 3 bygga vidare med till exempel programfördjupningskurserna.

Eventteknik, 800 p

I programfördjupningen Eventteknik får du flera spännande breddningskurser inom arbetet med ljud-, ljus- och bildproduktion. Här får du bland annat lära dig hur man arbetar med professionell utrustning. Östra har all utrustning för ljud, ljus och bild som behövs för att TV-bevaka och sända evenemang såsom stora sportturneringar, konserter och festivaler. Redan i dagsläget genomför vi TV-sändningar live eller ”on-demand” via webben. Du kommer att få testa på så kallade ”skarpa projekt” där du får använda dina kunskaper i verkligheten med riktiga kunder. I utbildningen ingår kurser som förbereder dig för många situationer som förekommer även i arbetslivet utanför skolvärlden. Tillsammans utgör de en stark kombination som du kommer att ha nytta av i ditt framtida yrkesliv. Därtill finns det inom fördjupningen kurserna Engelska 6 och Svenska 2 alt. Svenska som andraspråk 2, vilka ingår i kraven för grundläggande högskolebehörighet. Därför kan du välja att efter gymnasiet börja jobba, plugga på yrkeshögskola och/eller studera på högskola/univeritet.
Kurser: Ellära 1 (100 p), Engelska 6 (100 p), Entreprenörskap (100 p), Eventteknik (100 p), Ljudproduktionsteknik 1 (100 p), Ljus- och bildproduktionsteknik 1 (100 p), Mulitmediasystem (100 p) och Svenska 2 alt. svenska som andraspråk 2 (100 p).


 


Tipsa en vän om den här sidan

Beställ katalog

Beställ vår katalog med information om utbildningar som startar läsåret 2017/2018.

 

Visste du att...

... Östra gymnasiet har en hjärtstartare och utbildad personal för densamma?

© 2008 ÖSTRA GYMNASIET, KVARTETTVÄGEN 2-6, 142 63 TRÅNGSUND, 08-535 361 40, INFO@OSTRAGYMNASIET.SE